Nenea Providerul

Si ma apucasem sa scriu aici  despre jucatori si jucati. Am spus ca voi reveni si asta fac. Un mic istoric acum pentru voi cititori. La inceput a fost netcafe. Toti cei ce erau interesati se duceau la micile “cafenele” cu internet. Tot ei erau cei care aveau si calculatoare in acea vreme pentru ca pretul lor era (si mai este) piperat. Pe langa acea mica retea de calculatoare aveau si conexiune la internet.

Omul nostru (clientul) venea, se aseza la calculator si butona. In acele vremuri, imi aduc aminte, erau cei de la Microsoft (Hotmail), si proaspetii Yahoo, ce prestau servicii de e-mail moca. Era o adevarata fericire sa ai o adresa de e-mail si sa mai si primesti ceva mesaje de la cunoscuti sau nu. Le citeai si pe cele SPAM pentru ca nu era chiar asa o mare protectie cum e acum. Primeai mailuri de la persoane care vroiau sa te umple de bani doar pentru ca te cheama Bucur si se potriveste numele cu cel care a murit si a lasat o avere de ‘nspe milioane. Primeai tot felul de oferte similare, dar nu despre asta vreau sa vorbesc eu acum…

Providerii erau legati de viteza mica. Nu puteau demara pentru ca nu aveau resursele financiare si tu daca puneai mana pe o conexiune, incepeai sa dai si la vecinu’ si la vecinu’ lu’ vecinu’ etc. Faceai o retea, care mai tarziu s-a numit retea de cartier. Odata cu trecerea timpului, o retea s-a inghitit cu alta, a devenit mai mare, apoi a fost ea cea inghitita si tot asa. Au aparut firmele mari, cu servicii dedicate, care cumparau retele deja facute, le refaceau sau le lasau asa. Partea frumoasa, si cea care nu multa lume a constientizat-o, odata ce o retea a fost cumparata au fost cumparati si utilizatorii ei. Tu ca simplu utilizator aveai deja contract fara sa te intrebe nimeni nimic pentru ca in zona ta nu erau altii care sa te dea pe net.

Acum pe piata, s-au stabilizat putin treburile. Sunt cativa Jucatori, micile retele au cam disparut (vorbesc de urban), si tu pana acum ai fost schimbat si preschimbat prin minim 3 firme care au beneficiat de banii tai. Acum dai banii cui vrei, daca vezi o oferta mai avantajoasa te duci acolo, marii jucatori au ajuns pana la tine, nu iti mai faci probleme decat daca esti in varf de munte.

Toti jucatorii fac acelasi lucru: Iti vand acelasi serviciu, cu viteze mai mari sau mai mici, cel putin declarative pentru ca nu sunt multi care sa conteste ceea ce spun ei ca vand. Totusi mai au ceva in comun: Toti acumuleaza date pentru ca ii obliga legea sa le colecteze si sa le colectioneze. Legea iti da voie si tie sa fii de acord, nu te poti opune, decat daca nu mai beneficiezi de astfel de servicii. Astfel nimeni nu iti va colectiona traficul pe net daca nu ai conexiune … nu?

Dar mai e ceva…. providerii vor sa iti faca conexiunea mobila, sa iti faca telefonul capat de inregistrare in log-uri … dar voi reveni pe aceasta tema…

Voi ce ziceti?

isps