Prietenilor mei de FB !

Prietenilor mei de FB va spun bine v-am gasit!

Aceasta aste o scrisoare dedicata voua. Ea este una de incurajare. Dupa ce o veti citi veti observa ca mesajul se va autodistruge 🙂 .

Doar pentru ca sunteti prietenii mei de Facebook nu inseamna ca trebuie sa ma adulati! Va dau voie sa ma criticati, si sa nu fiti de acord cu mine. Este normal ca fiecare dintre noi sa avem propriile pareri si trairi despre un subiect anume. Valorile si normele dupa care ne traim clipa sunt diferite si nu trebuiesc a fi intotdeauna aceleasi. Nu va voi impune asta. Nu va voi ruga sa va schimbati religia. Nu voi incerca sa va schimb parerile proprii. Doresc doar sa “fim prieteni”!

Un aspect foarte neplacut pentru mine, legat de FB, este lipsa butonului “UnLike” sau “I hate it!” sau oricare alta manifestare in cuvinte a acestei stari. Nu stiu cum voi puteti da “Like” unei povesti dramatice, unui caz trist sau a unei situatii tulburatoare.

E tsunami in lume…lumea face poze si toti FB-stii dau “Like” – WTF !!!

E cutremur undeva … lumea face poze si toti FB-stii dau “Like” – WTF!!!

Se omoara aia in Turcia, apar imagini de o violenta rara, si FB-stii dau … “LIKE” ?

Vine Ponta si zice: “Eu nu am plagiat!” si … ce fac FB-stii??? Dau LIKE ?!

Si povestea continua…

Asa ca apare o idee in mintea mea: De ce FB nu ne lasa sa dam “Unlike”? Avem intr-adevar optiunea de a da “Unlike” dar numai dupa ce am dat “Like” si nu face altceva decat sa neutralizeze acest “Like”. De ce nu exista un buton special: “Unlike”?

Eu cred ca un buton “Dislike” ar putea atrage “punerea la zid” a  unui numar considerabil de oameni.  Facebook este o platformă de identități care contează în lumea de interacțiuni sociale locale, si nu s-ar posta nimic pe Facebook, dacă utilizatorii nu ar fi mulțumiti cu ceea ce se reflectă pe identitatea lor în ochii prietenilor, familiei, colegilor sau potențialilor angajatori. Chiar am auzit spunându-se că Facebook va permite ca toti utilizatorii să realizeze o oglinda – să se “vanda” cum doresc în ochii oamenilor pe care îi cunosc.

Ceea ce oamenii posteaza pe Facebook este mult mai probabil să fie o reflectie a lor, a propriilor pareri, emoțiile și identitatea aleasa de o persoană – și dacă nu este, se presupune a fi, de către persoanele care vizualizează conținut și care dau “Like”. O functie “dislike”, în acest caz, este mult mai probabil să rănească, pentru că lucrurile care există la “dislike” fac parte întotdeauna din persoana care este construita, care poate fi văzuta și judecata de către oricine care vede pagina ei. Chiar dacă oamenii nu se decid în mod conștient să “se vanda”  pe nimic în special, există o mulțime de hotărâri care pot fi făcute cu privire la o persoană care se bazează pe un tip de lucruri pe care acestea sunt în mod natural înclinați să le posteze, iar caracteristica “Timeline” predispune pe oameni să se gândească la conținut în acest fel (noțiunea de” Timeline “este intrinsec asociata cu formarea unei identități, într-un mod care un nume generic ca “spațiul de postari”, sau” Wall “, nu este).

Efectiv, cu Facebook, nu se pot separa cei carora nu le place pur și simplu pentru că ei nu sunt de acord cu un mesaj, de cei care nu le place pentru că ei resping o parte din identitatea autorului. Eu  cred ca un buton “Dislike” ar putea promova o forma de “farse online” și orientarea pe Facebook ar putea avea consecințe în viața reală, într-un mod care nu pot site-urile unde identitatea ta socială este protejata. Este prea ușor sa apesi un buton de “Dislike” și altele asemanatoare  fără a da nici un motiv sau justificare pentru asta. Puteți să spuneți ca sunt un troll ​referindu-va la modul în care scriu, și eu vă pot contesta cu ceea ce spun sau fac, dar nu vei putea face asta cu un “Dislike”. Este doar o expresie fără chip de respingere, si ura poate ascunde în spatele ei ambiguitatea dintre “Dislike” a conținutului gol, și “Dislike” a persoanei.

Acestea fiind scrise, eu va rog pe toti cei carora nu va place ce scriu si cum scriu, sa faceti cumva sa-mi spuneti …

 

Va multumesc!

facebook-dislike-button