Prietenilor mei de FB !

Prietenilor mei de FB va spun bine v-am gasit!

Aceasta aste o scrisoare dedicata voua. Ea este una de incurajare. Dupa ce o veti citi veti observa ca mesajul se va autodistruge ­čÖé .

Doar pentru ca sunteti prietenii mei de Facebook nu inseamna ca trebuie sa ma adulati! Va dau voie sa ma criticati, si sa nu fiti de acord cu mine. Este normal ca fiecare dintre noi sa avem propriile pareri si trairi despre un subiect anume. Valorile si normele dupa care ne traim clipa sunt diferite si nu trebuiesc a fi intotdeauna aceleasi. Nu va voi impune asta. Nu va voi ruga sa va schimbati religia. Nu voi incerca sa va schimb parerile proprii. Doresc doar sa “fim prieteni”!

Un aspect foarte neplacut pentru mine, legat de FB, este lipsa butonului “UnLike” sau “I hate it!” sau oricare alta manifestare in cuvinte a acestei stari. Nu stiu cum voi puteti da “Like” unei povesti dramatice, unui caz trist sau a unei situatii tulburatoare.

E tsunami in lume…lumea face poze si toti FB-stii dau “Like” – WTF !!!

E cutremur undeva … lumea face poze si toti FB-stii dau “Like” – WTF!!!

Se omoara aia in Turcia, apar imagini de o violenta rara, si FB-stii dau … “LIKE” ?

Vine Ponta si zice: “Eu nu am plagiat!” si … ce fac FB-stii??? Dau LIKE ?!

Si povestea continua…

Asa ca apare o idee in mintea mea: De ce FB nu ne lasa sa dam “Unlike”? Avem intr-adevar optiunea de a da “Unlike” dar numai dupa ce am dat “Like” si nu face altceva decat sa neutralizeze acest “Like”. De ce nu exista un buton special: “Unlike”?

Eu cred ca un buton “Dislike” ar putea atrage “punerea la zid” a┬á unui numar considerabil de oameni.┬á Facebook este o platform─â de identit─â╚Ťi care conteaz─â ├«n lumea de interac╚Ťiuni sociale locale, si nu s-ar posta nimic pe Facebook, dac─â utilizatorii nu ar fi mul╚Ťumiti cu ceea ce se reflect─â pe identitatea lor ├«n ochii prietenilor, familiei, colegilor sau poten╚Ťialilor angajatori. Chiar am auzit spun├óndu-se c─â Facebook va permite ca toti utilizatorii s─â realizeze o oglinda – s─â se “vanda” cum doresc ├«n ochii oamenilor pe care ├«i cunosc.

Ceea ce oamenii posteaza pe Facebook este mult mai probabil s─â fie o reflectie a lor, a propriilor pareri, emo╚Ťiile ╚Öi identitatea aleasa de o persoan─â – ╚Öi dac─â nu este, se presupune a fi, de c─âtre persoanele care vizualizeaz─â con╚Ťinut ╚Öi care dau “Like”. O functie “dislike”, ├«n acest caz, este mult mai probabil s─â r─âneasc─â, pentru c─â lucrurile care exist─â la “dislike” fac parte ├«ntotdeauna din persoana care este construita, care poate fi v─âzuta ╚Öi judecata de c─âtre oricine care vede pagina ei. Chiar dac─â oamenii nu se decid ├«n mod con╚Ötient s─â “se vanda”┬á pe nimic ├«n special, exist─â o mul╚Ťime de hot─âr├óri care pot fi f─âcute cu privire la o persoan─â care se bazeaz─â pe un tip de lucruri pe care acestea sunt ├«n mod natural ├«nclina╚Ťi s─â le posteze, iar caracteristica “Timeline” predispune pe oameni s─â se g├óndeasc─â la con╚Ťinut ├«n acest fel (no╚Ťiunea de” Timeline “este intrinsec asociata cu formarea unei identit─â╚Ťi, ├«ntr-un mod care un nume generic ca “spa╚Ťiul de postari”, sau” Wall “, nu este).

Efectiv, cu Facebook, nu se pot separa cei carora nu le place pur ╚Öi simplu pentru c─â ei nu sunt de acord cu un mesaj, de cei care nu le place pentru c─â ei resping o parte din identitatea autorului. Eu┬á cred ca un buton “Dislike” ar putea promova o forma de “farse online” ╚Öi orientarea pe Facebook ar putea avea consecin╚Ťe ├«n via╚Ťa real─â, ├«ntr-un mod care nu pot site-urile unde identitatea ta social─â este protejata. Este prea u╚Öor sa apesi un buton de “Dislike” ╚Öi altele asemanatoare┬á f─âr─â a da nici un motiv sau justificare pentru asta. Pute╚Ťi s─â spune╚Ťi ca sunt un troll ÔÇőreferindu-va la modul ├«n care scriu, ╚Öi eu v─â pot contesta cu ceea ce spun sau fac, dar nu vei putea face asta cu un “Dislike”. Este doar o expresie f─âr─â chip de respingere, si ura poate ascunde ├«n spatele ei ambiguitatea dintre “Dislike” a con╚Ťinutului gol, ╚Öi “Dislike” a persoanei.

Acestea fiind scrise, eu va rog pe toti cei carora nu va place ce scriu si cum scriu, sa faceti cumva sa-mi spuneti …

 

Va multumesc!

facebook-dislike-button