Teoria chibritului si a brichetei – studiu de piata

Sper ca toata lumea stie teoria chibritului insa astazi vom vorbi despre teoria chibritului si a brichetei incercand sa facem un studiu de piata

Acea teorie a chibritului este folosita ca sintagma a unei definitii fara sfarsit. Ea spune ca se ia un bat de chibrit si se rupe in doua jumatati perfecte. Apoi fiecare jumatate este rupta in cate doua jumatati perfecte pentru a obtine patru sferturi perfecte. Continua actiunea cu ruperea celor patru sferturi perfecte in cate doua jumatati perfecte rezultand opt optimi perfecte. Si teoria continua la nesfarsit.

Altul este aspectul pe care vreau sa-l folosesc acum …

Sunt convins ca multi dintre cititori isi aduc aminte de perioada chibritului. Atunci cand pentru a face un foc aprindeai un chibrit. Indiferent ca faceai focul la soba, aprindeai o lampa cu gaz sau iti aprindeai o tigara, primul lucru pe care trebuia sa-l aprinzi trebuia sa fie un bat de chibrit.

MDM183

Apoi, au aparut pe piata, surorile chibritului, brichetele. Imi aduc aminte de un unchi de-al meu care in viata lui ii placusera brichetele pentru a le colectiona. Si erau cateva “opere de arta” la vremea aceea. Indiferent ca functionau sau nu am fost intotdeauna atras de acea colectie de brichete. Drept pentru care, cand a venit momentul, le-am primit ca un fel de mostenire. Eram mic cand s-a intamplat un accident stupid si am primit aceasta nepretuita mostenire pentru mine la acea vreme. Colectia nu  a rezistat prea mult si a ajuns sa fie demontata, fermecat fiind de interiorul brichetelor.

Imi aduc aminte insa de un lucru pe care mi-l spunea raposatul unchi:

“Afara” oamenii arunca brichetele si cumpara altele asa cum cumparam noi chibrite.

Mi se parea absurd, de ce ai cumpara asa frumusete de brichete pentru ca mai apoi sa le arunci? Mi se parea o foarte mare risipa de obiecte foarte folositoare.

A venit si la noi acel “afara”, au inceput sa apara brichetele, care erau la preturi oarecum piperate. In aceeasi perioada au aparut, din cauza preturilor piperate si “incarcatorii de brichete” ale caror afaceri erau oarecum prospere, deoarece era mai ieftin sa incarci o bricheta decat sa cumperi alta.

Timpul a trecut si “incarcatorii” si-au inchis afacerile pentru ca acum este mai ieftin sa cumperi o bricheta decat sa o incarci … de fapt nu mai are rost sa cauti un “incarcator” cand ai brichete in toate magazinele. Este mai ieftin intotdeauna sa cumperi alta si va intreb acum : Ce faceti cu cele vechi?

DA ! Le aruncam!

Nu le reciclam, nu le reconditionam si nu le colectionam. Ele ajung pur si simplu la gunoi, luat cu masina si dus la groapa de gunoi.

Pot spune ca de fiecare data cand cumpar o bricheta imi aduc aminte de unchiul meu … si de fiecare data cand arunc o bricheta imi pare oarecum rau de ce am ajuns …

Am inceput sa ma gandesc si altfel. Am incercat sa imi dau seama daca este vina mea sau se intampla altceva si am gasit si alte lucruri pe care le folosesc in nestire si ignoranta.

Va aduceti aminte de sacosa de 1 leu? Cea pe care o purtam la piata pana se rupea?

Acum ce faceti cu toate pungile, pungulitele si sacosile?

Inevitabil ajung in mediul care ne inconjoara.

Ambalaje de tot felul, recipiente, sticle toate acestea se pierd in acelasi mediu. Unele reciclate altele nu.

Interesant este faptul ca lucrurile se complica. Producatorii amesteca materialele astfel incat sa nu stii exact cum sa reciclezi acel material.

Mai dificil de reciclat sunt Pet-urile cu eticheta de hartie,  cutiile de hartie cu folie de plastic pe ele si cutiile de carton cu folie de metal.

Mi se pare ca cineva ne-a invatat sa nu tinem cont ce aruncam si cum, si apoi a adus pe piata materiale sortite pieirii.

Se spune ca o tara din Asia, si anume China, are probleme majore in gasirea de resurse. A produs atat de mult din resurse proprii iar acum nu mai are resursele necesare productiei. Au inceput din acest motiv o campanie, aproape violenta, de reciclare.  Au nevoie de materiale pentru ca au uzine ce functioneaza la foc continuu si nu au ce sa puna in cuptoare …

Si noi … aruncam …

De ce ne lasam manipulati in halul acesta?